Επιστροφή στα Νέα

Η κλοπή των έργων τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης

 

Άρθρο του Προέδρου του Σωματείου, Αχιλλέα Τσαντίλη με θέμα "Η κλοπή των έργων τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης"

Η ανεύρεση των δύο εκ των τριών έργων που εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη ανέδειξε μια άλλη πτυχή της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Τα ανεπαρκή μέτρα φύλαξης έγιναν στόχος των ΜΜΕ παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να θιγεί το γόητρο της διοίκησης αλλά και των εργαζομένων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ανεπαρκής ήταν ο τρόπος φύλαξης αλλά και απούσα μία ομάδα συντονισμού ανεύρεσης των κλοπιμαίων ή έστω ιχνηλάτησης τους σε συνδυασμό με άλλους φορείς του δημοσίου, όπως Αστυνομία, ΕΥΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με την ιδιότητά μου του πραγματογνώμονα του Υπουργείου Δικαιοσύνης πάνω σε έργα τέχνης, έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον ίδιο τον Υπουργό αλλά και από ανώτατους φίλους δικαστικούς και αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας, να δημιουργήσουμε μία ομάδα ανθρώπων έμπειρων οι οποίοι να είναι σε θέση να αναζητήσουν κλεμμένα έργα τέχνης αλλά και να πάρουν θέση όσον αφορά τα πλαστά έργα για τα οποία έχει γίνει μεγάλος ντόρος και έχουν κατακλίσει την ελληνική αγορά. Βρισκόμαστε ενώπιον ενός προβλήματος το οποίο αποτελεί παθογένεια του συστήματος.

Πολλά ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό, ειδικά από δημοσιογράφους αλλά και απλούς πολίτες μέσα από τα social media, οι οποίοι καταφέρθηκαν εναντίον της διοίκησης της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και της Αστυνομίας. Αφενός όπως όλοι γνωρίζουμε το τρίτο μη ανευρεθέν κλεμμένο έργο του Guglielmo Caccia, εικάζεται ότι προ ετών βγήκε σε δημοπρασία στην Ιταλία με μια μικρή προσθήκη, αυτή της υπογραφής. Η Εθνική Πινακοθήκη δεν είχε διαθέσει κανέναν υπάλληλό της προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο των δημοπρασιών ή των πωλήσεων γενικότερα προκειμένου να εντοπιστούν τα κλεμμένα έργα. Από την άλλη ποιος μπορεί να κατηγορήσει με μια ψύχραιμη ματιά εργαζομένους και διοίκηση για κάτι το οποίο είναι πέραν από το job description τους;

Όσον αφορά την Ελληνική Αστυνομία, το γεγονός της πτώσης του έργου του Picasso στο πάτωμα, δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων από όλους. Ήταν πράγματι ένα ατυχές περιστατικό και όντως ο επικοινωνιακός σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα μπορούσε να είχε δείξει περισσότερη προσοχή στο χειρισμό του έργου. Από την άλλη, λάθη γίνονται. Δεν στέλνουμε ανθρώπους στην πυρά για ένα λάθος που έγινε. Εξάλλου, το έργο δεν έπαθε κάποια ζημιά. Αξίζουν τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία μετά από εννέα χρόνια ερευνών κατάφερε να λύσει αυτή την πολύ δύσκολη υπόθεση κλοπής, ενώ δεν υπήρχε καμία επικήρυξη των δραστών.

Η πολιτεία οφείλει να οργανώσει μία ομάδα από πολύπειρους ανθρώπους οι οποίοι με τις απαραίτητες γνώσεις να μπορούν να διαχειριστούν αντίστοιχες κρίσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο lawandorder.gr στις 15-07-2021 11:23