Επιστροφή στα Νέα

Αλέκος Φασιανός: Οι τιμές των έργων του εμβληματικού ζωγράφου

 

Συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Σωματείου, Αχιλλέα Τσαντίλη


«Έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός, ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του.


Από την Κυριακή η Ελλάδα «έχασε» έναν εμβληματικό καλλιτέχνη, τον Αλέκο Φασιανό.


Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει δει πίνακα του Φασιανού. Άλλωστε αυτό ήθελε και ο ίδιος να βρίσκονται τα έργα του στα σπίτια όλων των Ελλήνων, όπως τονίζει στο iEidiseis.gr o κύριος Αχιλλέας Τσαντίλης, Πρόεδρος του Σωματείου Εκτιμητών Έργων Τέχνης της Ελλάδος και Πιστοποιημένος Εκτιμητής του Ελληνικού Δημοσίου.


«Πρόκειται για έναν κοσμογυρισμένο καλλιτέχνη, ο οποίος είχε μία σπουδαία διαδρομή στο εξωτερικό, με εκθέσεις σε Σουηδία, Γαλλία και σε πολλές ακόμα χώρες. Ήταν ο πιο γνωστός Έλληνας του 20ού αιώνα σε όλο τον κόσμο, ένας ευφυής καλλιτέχνης και επιχειρηματίας, που είχε καταπιαστεί με πολλά πράγματα, δημιουργώντας ένα μεγάλο αριθμό έργων», τονίζει στο iEidiseis.


Ερωτώμενος για τις τιμές στις οποίες κυμαίνονται τα έργα του και αν αυτές εκτοξευτούν μετά τον θάνατό του, ο κ. Τσαντίλης λέει, «τα έργα του, οι μεγάλες συνθέσεις που έφτιαξε από την αρχή (ακρυλικά σε καμβά ή λάδι) στη μεστή περίοδο της ζωής του, δηλαδή από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και το 2005, σε ένα μεσαίο μέγεθος 80x100, μέσου όρους ποιότητας, ομορφιάς και οι οποίες απεικονίζουν φιγούρες κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Ενώ, όσα απεικονίζουν πουλιά π.χ κυμαίνονται έως και 15.000», λέει και προσθέτει:


«Εκτιμώ πως μετά τον θάνατό του, οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή θα ανέβουν στα έργα που απεικονίζουν ποδηλάτες. Από την άλλη πλευρά η τιμή των πιο μικρών έργων ίσως πέσουν λίγο. Οι τιμές εκτιμώ ότι δεν θα εκτοξευτούν, άλλωστε οι συλλέκτες γνωρίζουν πως ο καλλιτέχνης εδώ και πολύ καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας».


Καταλήγει λέγοντας πως «αξίζει να αναφέρουμε πως σε δημοπρασίες που δεν απευθύνονται στον μέσο αγοραστή, δύο έργα του πουλήθηκαν 500.000 και 700.000 ευρώ».


Το άρθρο δημοσιεύτηκε από την Νεφέλη Σκαρλίδου την στο www.ieidiseis.gr στις 17-01-2022 15:01

Link άρθρου https://www.ieidiseis.gr/ellada/127485/alekos-fasianos-oi-times-ton-ergon-tou-emvlimatikoy-zografou